Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

Přehlídka odborných dovedností oboru Řezník – uzenář 2023

Přehlídka odborných dovedností oboru Řezník – uzenář 2023 04 Dub

Ve dnech 22. – 23. 3. 2023 proběhl 15. ročník mezinárodní Přehlídky odborných dovedností oboru Řezník-uzenář. Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše.

Generálním sponzorem byla firma MP Krásno, a. s., která poskytla prostory pro realizaci soutěže a více jak 150 kg surovin pro přípravu výrobků. Mezi neméně důležité sponzory patřily i další firmy: Řeznické potřeby Kučera, která věnovala hodnotné dary v ceně 70 tisíc korun, Robert Procházka – práce v masném průmyslu, Vahala a spol., Český svaz zpracovatelů masa, TRUMF International s.r.o. a MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o., které věnovaly do soutěže věcné dary a podílely se i na personálním zabezpečení soutěže. Peněžitým darem na ocenění soutěžících přispěly také firmy HS Computers a SVCS Valašské Meziříčí.

Své dovednosti předvedlo 10 družstev z České i Slovenské republiky, které po celou dobu jejich práce bedlivě sledovala odborná komise. Hodnotila vzhled, konzistenci a chuť připravených masných výrobků a rovněž i čistotu provedení úkolu. Dvoučlenná družstva měla za úkol vyrobit a následně prezentovat 4 masné výrobky (jitrnice, tlačenku, játrový výrobek a regionální výrobek).

Regionální výrobek si soutěžící přivezli na soutěž již připravený. Od výrobku se očekávala originalita a atraktivnost nejen pro odbornou porotu, ale i pro laické diváky, kteří navštívili tuto soutěž. V letošním roce nechyběla nápaditost a výrobky zaujaly svým netradičním pojetím. Inspirací soutěžící čerpali nejen ze svých regionů, ale i z internetu, a proto bylo k vidění řada nových a neotřelých nápadů, které nadchly jak odbornou porotu, tak i diváky. Prezentaci vařených výrobků prováděli žáci sami, bez asistence učitele odborného výcviku. Podstatou této soutěže je i to, že se snažíme mladé odborníky učit, jak je důležité nejen dobře a chutně

připravit výrobky, ale také je umět vkusně nabídnout zákazníkům, což je v současné době na našem trhu velmi důležité. Věříme, že tento cíl se nám daří naplňovat a do praxe budou odcházet žáci, kteří budou dobře připraveni na svoji práci.

Komise měla složitý úkol, mimo základní kritéria uvedená výše hodnotila nejen estetické pojetí, nápad, ale i vzájemnou provázanost celé vystavované kompozice.

Soutěž probíhala za účastni mnoha hostů, mezi nimiž nechyběla ani PaedDr. Yvona Wojaczková, místostarostka Valašského Meziříčí.

Druhá část soutěžního klání probíhala ve valašskomeziříčské firmě MP Krásno, a. s., kde mladí řezníci soutěžili v bourání masa (bourali kýtu, plec a bok). Odborná komise v této části soutěže hodnotila kvalitu opracování masa, kvalitu třídění ořezu a časový limit. Tato část soutěže prověřila specifickou dovednost žáků – bourání, jež je pro absolventy oboru Řezník-uzenář jedna z nejdůležitějších. Aby byla soutěž kompletní, žáky ještě na závěr čekal senzorický test koření. Můžeme tedy říci, že během dvou dnů žáci předvedli své získané dovednosti při kostění, výrobě vařených výrobků, jejich nabídce a následně museli dokázat i své teoretické znalosti. Podle předvedených výkonů si dovolujeme tvrdit, že se na přehlídce sešli ti nejlepší žáci oboru z celé České republiky.

Ředitel školy Mgr. Petr Pavlůsek průběh soutěže zhodnotil: „Patnáctý ročník soutěže v dovednostech oboru Řezník-uzenář je určitá tradice. Těší mne, že o soutěž je velký zájem napříč celou republikou. Velmi nás těší i velký zájem firem a sponzorů. Vidí totiž, že z těch nejšikovnějších žáků se mohou stát jejich zaměstnanci. Jedná se o cennou provázanost školy a regionálních firem.“

Výsledky

Bourání masa:

1. Jiránek Josef

2. Lukeš Jindřich

3. Semrád Josef

Vařená výroba:

1. Integrovaná střední škola - Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí

2. Střední škola obchodu, řemesel, služeb a ZŠ Ústí nad Labem

2. Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník

Regionální výrobek:

1. Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník

2. Střední škola obchodu, řemesel, služeb a ZŠ Ústí nad Labem

3. Střední škola Brno, Charbulova, příspěvková organizace

Celkové pořadí Přehlídky odborných dovedností oboru Řezník-uzenář 2023:

1. Integrovaná střední škola - Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí

2. Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník

3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička

Podstatou této soutěže je i to, že se snažíme mladé odborníky učit, jak je důležité nejen dobře a chutně připravit výrobky, ale také je umět vkusně nabídnout zákazníkům, což je v současné době na našem trhu velmi důležité. Věříme, že tento cíl se nám daří naplňovat a do praxe budou odcházet žáci, kteří budou dobře připraveni na svoji práci.

Mgr. Dagmar Camfrlová

vedoucí učitelka OV pro potravinářské obory



Přiložené fotografie