GASTRO JUNIOR BRNO 2019 BIDFOOD CUP

GASTRO JUNIOR BRNO 2019 BIDFOOD CUP 25 Led

Ve dnech 17.1. až 20.1. 2019  se na brněnském výstavišti konal 25. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie - mezinárodní mistrovství České republiky 

 GASTRO JUNIOR BRNO 2019 BIDFOOD CUP  

Tato prestižní soutěž je vyhlášena s cílem prohloubit a ověřit úroveň odborné přípravy studentů škol s gastronomickým zaměřením pro budoucí vstup do gastronomické praxe. Soutěž současně srovnává odbornou úroveň jednotlivých škol. Školy s gastronomickým zaměřením byly do soutěže pro obory kuchař a cukrář nominované Asociací kuchařů a cukrářů České republiky dle postupového klíče. 

Zadání splňuje pravidla pro soutěže, které stanoví WACS (Světová asociace kuchařských spolků).  

Soutěž hodnotí komisaři AKC ČR pod vedením hlavního komisaře s certifikací WACS.  

Integrovanou školu COP a  jazykovou školu s právem SJZ  letos zastupovala  studentka 3. ročníku  oboru  kuchař – číšník  Hana Číhalová.  

Pro jednotlivé dny byly vylosovány  jak  hlavní surovina tak jednotliví soutěžící. Hanka tedy soutěžila  první den - čtvrtek, kdy hlavní surovinou byla zvěřina. Los padl na srnčí hřbet.  

Běhen 40 minut  si soutěžící připraví jednotlivé suroviny pro svůj pokrm - sestaví název pokrmu a  připraví si pracovní stůl. Za dalších 45 minut před zraky odborné poroty a diváků  ve svém studiu uvaří 4 porce, naservíruje na talíř podle současných trendů servisu pokrmu.  

Hygienické a časové podmínky dělají z této soutěže jednu z nejnáročnějších  rámci celostátního klání  kuchařů juniorů.  

 Hanka Číhalová  připravila  srnčí hřbet na rozmarýnu, pošírovaný váleček ve slaninovém obalu, kroupové rizoto s parmezánem, zeleninové ragú s houbami, omáčku z portského vína a parmazánový chips.  

 Celkové osmé místo a stříbrná medaile je velkým úspěchem v konkurenci středních škol z celé republiky. Hanka tak dokázala, že naše škola je dlouhodobě ve střední Moravě jedna z nejúspěšnějších v přípravě mladých kuchařů. 

„ Samotné sestavení pokrmu, jeho tréning a příprava soutěžícího je velmi  náročná. Jsem  vděčná  i za velmi pěknou spolupráci  školy a  pracoviště,  kde  Hanka vykonává odbornou praxi. Potvrzuje se nám tak, že gastronomické provozy společně s výukou ve škole přináší radost z práce  pro všechny.“. Potvrdila nám paní  učitelka odborného výcviku oboru kuchař Bc. Marie Paprstkářová 



Přiložené fotografie