Integrovaná střední škola - Valašské Meziříčí


Rychlé odkazy: Mapa stránek Facebook Novinky RSS Textová verze stránky

English Deutsch Stránky v češtině
Aktuálně: Vyhlášení 3. kola přijímacího řízení pro šk. rok 2018/2019
 

Responsible Care - 09.2014

Anglické dny - 02.2014

Žákovský senát

Hledáme mladé technické talenty - školní kolo, 01.2012

Exkurze Praha - říjen 2010

Projekt "Robotika nezná hranice" (03.2011)

Pomaturitní studium 2007/2008

Více fotek najdete v fotogalerii.

Aktuality & novinky

Čokoládové pralinky

  • Publikováno: Pondělí 23.05.2016
  • Zařazení aktuality: Všeobecné
  • Shrnutí: Máte někdy chuť na kousek výborné čokolády, která se jen tak rozplyne na jazyku?

Máte někdy chuť na kousek výborné čokolády, která se jen tak rozplyne na jazyku?

A co teprve, pokud se z lahodné čokolády vyrobí pralinky.
První zmínka o pralince se objevila v sedmnáctém století. Podle legendy lahodný dezert z mandlí a tekutého cukru poprvé ochutnali na dvoře francouzského Krále Slunce Ludvíka XIV. Za autora pralinky je považován šéfkuchař vévody z Plessis-Praslin, který své dílko nazval na počest svého chlebodárce "Praslines". Na podobu čokoládových pralinek, jak je známe dnes, si však lidstvo muselo počkat. Jemný povrch pralinek vyrobil až v roce 1879 Rodolphe Lindt.
Pralinky učarovaly i cukrářkám ISŠ - COP Valašské Meziříčí. Na praxi se učí pod vedením učitelky odborného výcviku Pavly Volkové připravovat jak klasické, tak i netradiční belgické pralinky. Můžete si vybrat bonbón vyrobený z hořké, mléčné, bílé čokolády plněný oříškovou, karamelovou, kávovou nebo například malinovou náplní. A to, že naše čokoládové pralinky jsou nejen velmi krásné, ale i chutné, jsme se mohli přesvědčit na soutěži CALLEBAUT CUP 2016 ve Zlíně.
Značka Callebaut je považována za synonymum nejlepší belgické čokolády. Výroba této čokolády se traduje v Belgii již téměř 100 let. Právě tato firma s dlouholetou tradicí pořádá v jednotlivých zemích soutěž pro mladé a talentované cukráře ve výrobě čokoládových pralinek a kavárenských dezertů. V této soutěži se nám podařilo uspět a získali jsme krásné třetí místo z celé Moravy. Toto umístění nás nominovalo mezi šest nejlepších cukrářů z celé republiky, kteří budou na podzim v Praze měřit své síly. Do finále soutěže nás pojede reprezentovat talentovaná cukrářka Pavlína Potomáková z druhého ročníku. Připraví dva druhy čokoládových pralinek a jako dezert si se svou učitelkou odborného výcviku připravují tzv. Dort paní mistrové. Základní chutí je hořká čokoláda zjemněná smetanou a doplněná malinami a malinovým želé.
Pavlíně přejeme, ať se jí v Praze daří a ukáže, že i na Valašsku dokážeme vyrobit nejen krásné, ale i velmi dobré pralinky.


 
Integrovaná střední škola - Centrum odborné přípravy a Jazyková škola s právem státní jazyková zkoušky Valašské Meziříčí

Palackého 49
75701 Valašské Meziříčí
571 685 222
posta@isscopvm.cz

Fotky a videa
Domov mládeže